Choroby dotykające dłoni oraz paznokci

Nasze stopy są w stanie być dotknięte przez rozmaite choroby. Spośród nich zwykle, bo w ponad połowie wypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się żółte i stanowczo grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci sprzyja noszenie niepraktycznego, zwłaszcza nadmiernie małego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której zwykle ulegają osoby zmywające naczynia oraz moczący dłonie w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać natomiast stan zapalny, nazwany zanokcicą. W końcu choroby wirusowe są w stanie wywołać brodawki płytek paznokciowych, których efektem może być brak wzrastania paznokcia. Wszelkie te choroby wolno odkryć oraz adekwatnie wcześnie je leczyć to właśnie dzięki rozmaitego rodzaju badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym oraz badaniom chemicznym składu paznokcia. Schorzeniom tym można też zawczasu zapobiegać przez godziwą pielęgnację paznokcia, jednakowoż w razie konieczności również zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie często ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny rodzaj urazu można podciągnąć też obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, choć może jakiś cyrkowiec lub też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką ogromnego zdenerwowania oraz złych nawyków, częściej spotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno też skórki w okolicach paznokci. 

Dokąd się udać, aby mieć ładne i zdrowe stopy?

Żeby posiadać śliczne oraz zadbane stopy, należy je naturalnie codziennie pielęgnować, lecz również dbać o odpowiednie buty i leczenie schorzeń paznokci, jeżeli takowe już na stopach występują. Jeśli niemniej jednak profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy podologia dłoni warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu chorób stóp, dłoni i paznokci. Wróćmy jednakże do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest stosowanie dobrej diety. Co w związku z tym powinniśmy jeść? Potrzebne jest zapewnienie organizmowi stosownej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, potem żelaza z czerwonego mięsa lub ewentualnie natki pietruszki, krzemu, którego szczególnie dużo jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady i migdałów, i cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *